Slănic Moldova: Seminar cu familiile
În zilele de 20 și 21 august 2020, la Slănic Moldova a avut loc un seminar cu un grup de familii, cu tema: "Familia în pandemie". Au fost prezente familii de medici, asistente medicale și asistente sociale, care în pandemia Covid 19 activează în linia întâi.
În perioada stării de urgență, Oficiul pentru Pastorația Familiei a creat un grup de suport format din diverși specialiști care au răspuns anumitor preocupări ale familiei în acea perioadă. Surpriza a fost foarte mare, deoarece persoanele au apelat, și-au făcut cunoscute problemele, au cerut o rezolvare și la rândul lor au dorit să facă parte din această echipă.
La Slănic Moldova, familiile prezente au purtat cu ele propriile experiențe din linia întâi. Aceasta a fost și intenția care a stat la baza organizării acestui seminar.
Am căzut de acord că virusul există, că este o surpriză negativă a zilelor noastre, că atacă de cele mai multe ori fără să selecteze destinatarii, că sistemul medical din România încă nu este pregătit în totalitate să-i facă față și că trebuie să ne protejăm în continuare respectând distanțarea fizică și purtarea măștii, în special în spațiile închise și aglomerate.
"Panica, spunea unul dintre medici, este astăzi mai nocivă decât virusul în sine. Ca medic de familie primesc zilnic zeci de telefoane de la pacienți, prin care îmi spun că au diferite manifestări specifice coronavirusului, dar după mai multă analiză se dovedește că nu au nimic în comun cu el".
O asistentă socială a povestit cum, în perioada stării de urgență, date fiind condițiile dure impuse de către autorități, au fost persoane în vârstă care, de frica amenzii, neputând ieși din casă, au mâncat dulceață cu mămăligă sau morcov crud. Au fost norocoase cele care au găsit suport în anumite grupuri de tineri voluntari care le aduceau din când în când prânzul.
Pe de altă parte s-a discutat și cu privire la lejeritatea de care dau dovadă multe persoane în combaterea virusului.
Un alt participant a tras un semnal de alarmă legat de numărul mare de soți care în perioada stării de urgență au suferit din cauza violenței sau a alcoolului.
Surpriza seminarului a fost dată de inițiativa domnului Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova, care timp de o jumătate de zi s-a oferit să ne explice stațiunea și să ia prânzul împreună cu participanții.
La final s-a convenit că familia are un rol special în lupta cu virusul și că de modalitatea în care ne vom angaja cu toții să respectăm regulile, vom reuși să depășim acest moment de mare încercare.
O sinceră mulțumire Oficiului pentru Pastorația Familiei pentru inițiativă, părintelui Benone Butacu pentru cazarea oferită, dar și familiilor participante pentru că au oferit din timpul și experiența lor.
Clara Ciobanu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20-21 august: Slănic Moldova: Seminar cu familiile
lecturi: 2432.