Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spania: Hramul comunității române catolice din Lleida și Tarragona

Duminică, 12 mai 2024, românii catolici din Lleida și Tarragona au sărbătorit hramul comunității dedicate Sfintei Fecioare Maria, Mama Unității.

Având vie în noi experiența pelerinajului de la Lourdes, am crezut de cuviință să ne pregătim așa cum se cuvine pentru a ne cinsti ființa cea mai dragă. În ajunul sărbătorii, avându-l deja între noi pe părintele invitat Ciprian Antălucă, ne-am adunat la capela Sfintei Fecioare a Unității - de amintit că în Lleida se află singura capelă dedicată Sfintei Fecioare ca Mamă a Unității.

A fost o celebrare înălțătoare, de la început până la sfârșit. Într-unul dintre textele meditate, cel legat de minunea din Cana, părintele ne-a amintit cât de multă putere are Preasfânta Fecioară asupra Fiului ei. Deși o ceartă inițial: "Femeie, nu mi-a venit ceasul!", Isus ascultă de mama lui și transformă apa în vin. Deci, credința noastră în Mama lui Isus și a noastră ne poate ajuta să avem încredere în efectivitatea mijlocirii ei.

Momentul întâlnirii a continuat cu rugăciunea Sfântului Rozariu, cu lumânări aprinse în mâini, ca ofrandă a noastră pentru Mama care mereu ne adună în jurul ei. Celebrarea a continuat cu momentul de eliberare sufletească, combinat cu rugăciuni și o litanie pentru unitate în familiile, în comunitatea și în societatea noastră.

Duminică, ziua principală a hramului, am început cu rugăciunea preferată a Mamei cerești, timp în care, unul după unul, ne-am apropiat de altar prezentându-i câte o floare. Dar cea mai frumoasă ofrandă este inima noastră curată, oferită cu credință alături de floare.

Printre sfaturile date de părintele Ciprian, scoatem în evidență acela de a menține familia, comunitatea unită. Nimic nu este mai trist decât să trăiești singur, departe de ai tăi și de Dumnezeu. Ce putem face să menținem familia, comunitatea unită? Să fim toleranți, să petrecem timp împreună, să stăm la masă împreună, să punem lucrurile împreună, să cerem iertare unii altora, să fim recunoscători pentru ceea ce suntem și avem, iar unde nu ajungem noi, să o rugăm pe Mama noastră să intervină pentru noi. Sunt multe sanctuare mariane în lume, dar și noi avem sanctuarul nostru, al Maicii Unității. Ea ne așteaptă cu brațele deschise, să ne mângâie, să ne alinte, să ne dea harurile necesare pentru a-l urma pe Fiul ei preaiubit.

După celebrarea liturgică înălțătoare - cuvântul acesta s-a tot repetat tot timpul pentru a descrie cele trăite - ne-am adunat apoi la Granadella, unul din satele unde este paroh părintele Adrian ca să punem în comun bucatele pregătite, dar și trăirile noastre, experiența și plăcerea de a forma împreună o comunitate.

Sărbătoarea a continuat apoi la Tarragona, unde s-au alăturat alți preoți români din Spania, printre care părintele Leonard de la Madrid, părintele Nicu care slujește aproape de Lleida, și părintele Adrian Bulai.

Îi aducem mulțumiri infinite Domnului și Mamei lui Preasfinte pentru harurile pe care ni le oferă zilnic pentru a continua pelerinajul nostru pe acest pământ. Îi rugăm să îi stea alături părintelui Adrian Burcă ca împreună să împărtășim momente înălțătoare pentru slava lui și cinstea Maicii Unității.

Florentina Budau

Mai multe fotografii au fost publicate pe pagina de Facebook a comunității: Corul Miorita Lleida.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat