Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (12 mai 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Și acum aș vrea să spun duminică frumoasă copiilor din Genova!

Astăzi, în Italia și în alte țări, se celebrează solemnitatea Înălțării Domnului. Evanghelia Liturghiei afirmă că Isus, după ce a încredințat apostolilor misiunea de a continua opera sa, "a fost înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu" (Mc 16,19). Așa spune evanghelia: "a fost înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu".

Întoarcerea lui Isus la Tatăl ne apare nu ca o despărțire de noi, ci mai degrabă ca o precedare la destinație, care este cerul. Ca atunci când la munte se urcă spre o culme: se merge, cu trudă, și în sfârșit, la o cotitură a cărării, orizontul se deschide și se vede panorama. Atunci tot trupul regăsește forță pentru a înfrunta ultima urcare. Tot trupul - brațe, picioare și fiecare mușchi - se întinde și se concentrează pentru a ajunge în vârf.

Și noi, Biserica, suntem chiar acel trup pe care Isus, înălțat la cer, îl trage cu sine ca într-o "cățărare". El este cel care ne dezvăluie și ne comunică, prin cuvântul său și harul sacramentelor, frumusețea patriei spre care ne îndreptăm. Tot așa și noi, membrele sale - noi suntem membre ale lui Isus -, urcăm cu bucurie împreună cu el, capul nostru, știind că pasul unuia este un pas pentru toți și că nimeni nu trebuie să se piardă și nici să rămână în urmă, pentru că suntem un singur trup (cf. Col 1,18; 1Cor 12,12-27).

Să ascultăm bine: pas după pas, treaptă după treaptă, Isus ne arată calea. Care sunt aceste pasaje de făcut? Evanghelia spune astăzi: "a vesti evanghelia, a boteza, a alunga diavoli, a înfrunta șerpii, a vindeca bolnavii" (cf. Mc 16,16-18); așadar, a face faptele iubirii: a dărui viață, a duce speranță, a sta departe de orice răutate și meschinărie, a răspunde la rău cu binele, a fi aproape de cel care suferă. Acesta este acel "pas după pas". Și cu cât mai mult facem așa, cu atât ne lăsăm transformați de Duh, cu atât urmăm exemplul său și, în plus, ca la munte, simțim că aerul din jurul nostru devine ușor și curat, orizontul amplu și destinația apropiată, cuvintele și gesturile devin bune, mintea și inima se lărgesc, respiră.

Așadar, putem să ne întrebăm: Este vie în mine dorința de Dumnezeu, dorința de iubirea sa infinită, de viața sa care este viață veșnică? Sau sunt un pic aplatizat și ancorat de lucrurile care trec, sau de bani, sau de succese, sau de plăceri? Și dorința mea de cer mă izolează, mă închide, sau mă face să-i iubesc pe frați cu suflet mare și dezinteresat, să-i simt însoțitori de drum spre paradis?

Maria să ne ajute, ea care deja a ajuns la destinație, să mergem împreună cu bucurie spre gloria cerului.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

În timp ce celebrăm Înălțarea Domnului înviat, care ne face liberi și ne vrea liberi, reînnoiesc apelul meu pentru un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina, asigurând disponibilitatea Sfântului Scaun de a favoriza orice efort în această privință, mai ales pentru cei grav răniți și bolnavi. Și să continuăm să ne rugăm pentru pacea în Ucraina, în Palestina, în Israel, în Myanmar... Să ne rugăm pentru pace.

Astăzi este Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu tema "Inteligența artificială și înțelepciunea inimii". Numai recuperând o înțelepciune a inimii putem să interpretăm instanțele timpului nostru și să redescoperim calea pentru o comunicare pe deplin umană. La toți lucrătorii din comunicație se îndreaptă mulțumirea noastră pentru munca lor!

Astăzi în atâtea țări se celebrează sărbătoarea mamei; să ne gândim cu recunoștință la toate mamele și să ne rugăm și pentru mamele care au mers în cer. Și să încredințăm mamele ocrotirii Mariei, mama noastră cerească. Și pentru toate mamele, aplauze mari!

Salut pelerinii din Roma și din diferite părți ale Italiei și ale lumii, îndeosebi pe cei care provin din Ungaria și din Malta; studenții de la Colégio de São Tomás din Lisabona; fanfarele muzicale din Austria și Germania, care aduc omagiu amintirii Papei Benedict al XVI-lea. Cântă bine! Mulțumesc. În afară de asta, salut credincioșii din Pesaro, Cagliari, Giulianova Lido și deci din Ponti sul Mincio veniți cu bicicleta; donatorii de sânge AVIS, Asociația "Giovane Montagna" din Torino, tinerii de la Mir din Genova și persoanele afectate de fibromialgie în Ziua dedicată acestei patologii.

Mulțumesc celor care au organizat expoziția fotografică "Changes", "Schimbări", organizată sub Coloanele din Piața "Sfântul Petru". Fotografi din toată lumea relatează frumusețea casei noastre comune, dar a Creatorului pe care suntem chemați să o păzim. Vă invit să vizitați această expoziție!

Vă salut pe voi toți, și pe tinerii Neprihănitei. Urez tuturor duminică frumoasă, iar genovezilor, călătorie plăcută! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat