Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Pacea este artizanală. O construim noi, nu numai puternicii cu tratatele

de Salvatore Cernuzio

"Pacea este artizanală." Nu o construiesc numai puternicii "cu alegerile lor și cu tratatele lor internaționale, care rămân alegeri politice deosebit de importante și urgente". Pacea o construim și noi, "în casele noastre, în familie, între vecinii de casă, în locurile unde lucrăm, în cartierele unde locuim". O construim ajutând un migrant de pe stradă, vizitând un bătrân singur, respectând Pământul maltratat, primind fiecare copil care urmează să se nască. O construiește exemplul personajelor precum părintele Domenico Mercante, paroh de la muntele veronez luat ostatic de soldați naziști la sfârșitul războiului, și soldatul Leonardo Dallasega care a refuzat să-l ucidă, pentru că era credincios, ambii asasinați brutal, dar ambii martori ai modului în care iubirea înfrânge orice violență și moarte.

Volumul publicat cu ocazia vizitei la Verona

Amintiri din trecut, recomandări pentru prezent și promisiuni pentru viitor se împletesc în introducerea inedită pe care Papa Francisc o semnează pentru cartea Dreptatea și pacea se vor săruta, antologie de texte și gânduri despre tema "deosebit de actuală" a raportului dintre dreptate și pace, în centrul vizitei de la 18 mai la Verona. Volumul, editat de LEV și L'Arena, a fost difuzat astăzi, 15 mai, și va fi distribuit gratuit cu cotidianul din Verona L'Arena cu ocazia vizitei pontifului în orașul scaligera (relativ la familia Della Scala = Verona, n.t.) de sâmbătă.

Dreptatea și pacea legate cu fir dublu

"Dacă lipsește dreptatea, pacea este amenințată; fără pace, dreptatea este compromisă", scrie papa în text. "Este deosebit de adevărat că dreptatea, înțeleasă ca virtute de a da ceea ce se datorează lui Dumnezeu și aproapelui, este legată cu fir dublu cu pacea, în sensul cel mai autentic al cuvântului ebraic shalom." Termen care indică "nu atât lipsa de război, ci plinătatea de viață și de prosperitate".

Egoismul care devine conflict

Pacea face posibilă dreptatea, prima dintre "victimele" oricărui conflict, așa cum "pacea devine precondiție pentru o societate dreaptă". Dar amândouă aceste dimensiuni ale umanului au "un preț", afirmă papa, care este cel al "luptei împotriva propriului egoism", adică "a pune ceea ce este al meu înaintea a ceea ce este al nostru". Orice egoism "este nedrept" și, "când devine sistem de viață personală și socială, deschide porțile conflictului, deoarece, pentru a apăra interesele mele (sau cele pe care le presupunem astfel) - subliniază papa -, suntem gata pentru orice, chiar să-l distrug pe aproapele, care din aproape devine adversar și, prin urmare, un dușman. De umilit, de distrus și de înfrânt".

Învățătura lui Romano Guardini

În această privință, Francisc citează cuvintele incontestabile ale "unui mare veronez" crescut în Germania, Romano Guardini: "Libertatea nu constă în a urma arbitrul personal sau politic, ci ceea ce este cerut de natura ființei". Tocmai acțiunea educativă și reflecțiile filozofico-spirituale ale lui Guardini au fost "un far într-un timp deosebit de întunecat" ca acela din Germania din anii '30 și '40, "strivită de jocul teribil al regimului nazist". Pontiful amintește că unii membri ai Trandafirului Alb, grupul de tineri germani care au denunțat nazismul la München, "s-a adăpat din scrierile filozofice și religioase ale lui Guardini". "Și din acele lecturi - afirmă el - a apărut acțiunea nonviolentă a acelor tineri și tinere care, scriind manifeste clandestine difuzate în oraș, încercau să trezească conștiințele persoanelor, ațipite de totalitarismul lui Hitler. Și au plătit cu viața această alegere a lor de conștiință și de libertate."

Aventura părintelui Mercante și a soldatului Dallasega

Amintirea acelui capitol negru din istoria Europei face să înflorească în mintea papei amintirea aventurii preotului veronez Domenico Mercante și a soldatului Leonardo Dallaseba. O aventură, în care "dreptatea și pacea s-au unit într-un dublu sacrificiu personal", de relatat în întregime, care este din aprilie 1945, în timpul tulbure de la sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci un grup de parașutiști germani care fugeau spre nord au intrat în Val d'Illasi, în provincia Verona și la graniță cu Trentino, și acolo interceptează un soldat din Wehrmacht, Leonardo Dalla Sega, originar din Val di Non. În retragere, singur, este încorporat cu forța în grup. Ajunși la Giazza, ultimul sătuc din Val d'Illasi, militarii, după o răfuială cu niște partizani, îl iau ostatic pe părintele Domenico Mercante, 46 de ani, de mai puțin de doi ani paroh al sătucului, dar deja cunoscut pentru acțiunile sale de protejare a populației civile în timpul ocupației naziste-fasciste. Soldații voiau să-l ia ca scut pe preot trecând prin munți, ca să ajungă în Trentino și astfel să se îndrepte spre Brennero, pentru a se salva de eventuale represalii. Ajungând după-amiază în localitatea Cer?-San Martino, un oficial îi ordonă lui Dalla Sega să scape de preot. Însă Dalla Sega - afirmă martori oculari - a răspuns: "Sunt catolic, tată a patru copii, nu pot să împușc un preot!".

A-și da viața pentru altul, chiar cu prețul propriei vieți

Atât preotul, cât și soldatul au căzut împușcați. Trupul părintelui Domenico a fost dus înapoi la Giazza după câteva zile; cel al lui Dalla Sega a fost găsit cu un crucifix, un rozariu și fotografia soției în mână. Abia mulți ani mai târziu a fost recunoscut: timp de decenii, acel soldat german obiectator a rămas fără nume. Evenimentul a fost investigat, documentat și relatat de preotul veronez Luigi Fraccari, angajat în Germania încă din 1943 alături de Internatele Militare Italiene (IMI) și cu nunțiul apostolic din acel timp, Monseniorul Cesare Orsenigo. Astfel a ajuns până în zilele noastre. O "circumstanță tragică", scrie Papa Francisc, în care totuși "găsim sensul profund al sacrificiului creștin: a-și da viața pentru altul, chiar cu prețul propriei vieți". Este "misterul Paștelui lui Cristos: violența și moartea sunt înfrânte de iubire și de dăruirea de sine".

"Probabil - adaugă papa în introducere -, noi nu vom fi constrânși să vărsăm sângele pentru a mărturisi credința noastră, așa cum încă se întâmplă în multe părți ale lumii pentru atâția frați creștini ai noștri, ci în lucrurile mici suntem chemați să mărturisim forța pașnică a crucii lui Cristos și viața nouă care se naște din ea: un gest de iertare față de cel care ne-a ofensat, a suporta o bârfă nedreaptă, a ajuta pe cineva pus la margini."

Alegeri de pace și dreptate "la îndemână" pentru a construi o lume nouă. În felul acesta, subliniază episcopul de Roma, se construiește pacea: cu gesturi mici, cuvinte, obișnuințe. "Putem face pace ajutând un migrant care cerșește pe stradă, vizitând un bătrân care este singur și nu are pe nimeni cu care să vorbească, înmulțind gesturile de îngrijire și de respect față de săracul care este planeta Pământ, așa de maltratat de egoismul nostru exploatator, primind pe fiecare copil care trebuie să vină pe lume, gest care pentru Sfânta Maica Tereza era un autentic act de pace."

Împotriva unui război mondial "pe bucăți" există, așadar, "mici pietricele de pace" care, "dacă se pun trainic împreună, construiesc o pace mare". "În aceste alegeri de pace și de dreptate zilnice și la îndemână putem semăna începutul unei lumi noi - asigură papa - unde moartea nu va avea ultimul cuvânt și viața va înflori pentru toți."

(După Vatican News, 15 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat