Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza (Spania): Sărbătoarea hramului comunității românilor catolici

Duminică, 5 mai 2024, comunitatea română din Zaragoza s-a reunit în jurul altarului pentru a celebra cu multă bucurie și emoție hramul cu numele de Sfânta Fecioară Maria Maica Unității, după tradiția care încununează 20 de ani de existență a comunităților rezidente în Spania.

Fiind luna mai, luna florilor, poate cea mai frumoasă din timpul anului dedicată și Sfintei Fecioare Maria, prin generoasa dispoziție a părintelui paroh Cristian Ciobancă, s-a dat startul sărbătorii chiar de sâmbătă după-amiază, cu recitarea rugăciunii Rozariului de către un grup de ministranți, apoi de cântarea Litaniei bavareze, și urmată de Sfânta Liturghie de seară, care ne-a pregătit mai bine pentru ziua de hram, avându-l ca invitat în mijlocul nostru pe părintele Petru-Sebastian Tamaș, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău.

În cadrul acestei Liturghii, în cuvântul de învățătură, părintele Petru ne-a oferit cu măiestrie modalități care să ne apropie mai mult de Dumnezeu, cele două sacramente esențiale pentru a trăi din plin sărbătoarea hramului: Spovada și Împărtășania. "De ce să mă spovedesc? Pentru că acum e momentul să-mi schimb viața, și pentru aceasta, am nevoie de două lucruri clare: să fiu decis și perseverent, dar în același timp e nevoie de iertarea față de semenii mei."

"De ce să mă împărtășesc? Pentru că însuși Isus este cel care ne-a lăsat trupul și sângele său, ca hrană pentru noi. Aceste două sacramente ne conduc la planul de mântuire pe care trebuie să îl aibă fiecare creștin. Avem speranța că vom obține veșnicia, cu încredere și abandon în mâinile lui Dumnezeu, cerându-i să ținem calea dreaptă până la sfârșitul vieții, și ceea ce ne-au învățat părinții noștri, să le transmitem și copiilor noștri."

Duminică, în cursul dimineții, la ora 10, a avut loc Liturghia solemnă de hram, la care a fost prezent și părintele Leonard Diac, sosit de la Madrid, și cel care a prezidat celebrarea euharistică.

În fața altarului a fost pregătit un suport special pentru a fi așezată statuia maicii Domnului a Unității, având mai jos zugrăvit tricolorul nostru, iar la bază o inimă tricoloră formată din trandafiri.

Lecturile și evanghelia aclamate au fost alese special pentru această zi de hram. La momentul oferirii darurilor, copii, tineri și adulți prezenți la Sfânta Liturghie au adus flori și le-au oferit în cinstea sfintei Fecioare Maria. Cântările au fost animate de corul comunității care au dat culoare și frumusețe sărbătorii.

La omilie, părintele predicator a continuat să ne însuflețească inimile cu un itinerariu care a cuprins trei concepte: o propunere, o promisiune și o mărturie. Să ne propunem să trăim după exemplul de acceptare pe care l-a trăit Maria, căci așa vom ajunge și noi la gloria la care a ajuns ea.

Apoi, părintele ne-a îndemnat ca promisiune, în momentele de încercare sau întrebări la care nu primim răspuns imediat, să nu uităm de rugăciune, să ne înfigem genunchii în pământ și să ne rugăm; atunci când Dumnezeu promite ceva, se ține de cuvânt, nu ne părăsește.

"Să nu care cumva să ne gândim vreodată că Maica Domnului nu ne ascultă sau nu cunoaște durerea și nu vede lacrima din inima noastră!" - este mărturia unei fetițe care ne dă o lecție de credință. Sfânta Fecioară Maria știe când să intervină în viața noastră!

La finalul predicii, pr. Petru a accentuat importanța pe care să o acordăm moștenirii primite de la părinții noștri: atunci când am luat drumul pribegiei, nu am plecat cu mâinile goale, am luat cu noi lucruri și obiceiuri bune. Să rămânem mereu uniți, să fim tari în credință, să nu uităm că avem o Mamă, care la unitate ne cheamă!

După Sfânta Liturghie, părintele Cristi a invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească, de la subsolul bisericii, unde gospodinele și gospodarii comunității au pregătit cu multă dăruire masa de hram, bucate alese, voie bună, cântece și joc.

Să ascultăm bătăile inimii Sfintei Fecioare, care sunt bătăi de iubire pentru fiecare fiu al ei. În momentele acestea vom simți că suntem fericiți și iubiți de o Mamă deosebită. Maica Unității să ne călăuzească și să ne ocrotească pe noi toți!

Simona Andrei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 august: Zaragoza (Spania): Sărbătoarea hramului comunității românilor catolici. Foto: Eusebiu Galațanu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat