Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaționali ai Mișcării Équipes Notre-Dame (4 mai 2024)

Iubiți frați și surori!

Sunt bucuros să vă întâlnesc pe voi, responsabili internaționali ai Mișcării Équipes Notre-Dame. Mulțumesc că ați venit și mai ales mulțumesc pentru angajarea voastră pentru familii.

Sunteți o mișcare în expansiune: mii de équipes răspândite în toată lumea, atâtea familii care încearcă a trăi căsătoria creștină ca pe un dar.

Familia creștină traversează, în această schimbare de epocă, o adevărată "furtună culturală" și este amenințată și ispitită pe diferite fronturi. De aceea, munca voastră este prețioasă pentru Biserică. Voi îi însoțiți de aproape pe soți ca să nu se simtă singuri în dificultățile vieții și în relația lor conjugală. În acest mod sunteți exprimare a Bisericii "în ieșire", care se apropie de situațiile și de problemele oamenilor și se dedică fără rezerve pentru binele familiilor de astăzi și de mâine.

Este o adevărată misiune astăzi a-i însoți pe soți! De fapt, a păzi căsătoria înseamnă a păzi o familie întreagă, înseamnă a salva toate relațiile care sunt generate de căsătorie: iubirea dintre soți, dintre părinți și copii, dintre bunici și nepoți; înseamnă a salva acea mărturie a unei iubiri posibile și pentru totdeauna, în care tinerii cu greu cred. De fapt, copiii au nevoie să primească de la părinți certitudinea că Dumnezeu i-a creat din iubire și că într-o zi și ei vor putea să iubească și să se simtă iubiți cum au făcut mama și tata. Fiți siguri că sămânța iubirii, depusă în inima lor de părinți, mai devreme sau mai târziu va răsări.

Văd o mare urgență astăzi: a-i ajuta pe tineri să descopere că este o vocație căsătoria creștină, o chemare specifică pe care Dumnezeu o adresează unui bărbat și unei femei ca să se poată realiza în plinătate făcându-se generatori, devenind tată și mamă, și ducând harul sacramentului lor în lume. Acest har este iubirea lui Cristos unită cu aceea a soților, prezența sa între ei, este fidelitatea lui Dumnezeu față de iubirea lor: el este cel care le dă forța de a crește împreună în fiecare zi și de a rămâne uniți.

Astăzi se crede că buna reușită a unei căsătorii depinde numai de forța de voință a persoanelor. Nu este așa. Dacă ar fi așa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un "pas în trei", în care prezența lui Cristos între soți face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soți, privire între soți și Cristos. Este o partidă care durează toată viața, în care se învinge împreună dacă se are grijă de propria relație, dacă se păzește ca o comoară prețioasă, ajutându-se reciproc pentru a trece în fiecare zi, și în viața conjugală, prin acea poartă de acces care este Cristos. A spus-o el: "Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit" (In 10,9). Și vorbind despre priviri, odată, la o audiență generală, era un cuplu, căsătoriți de 60 de ani, ea avea 18 ani când s-a căsătorit, și el 21. Așadar, aveau 78 și 81 de ani. Și eu am întrebat: "Și acum, continuați să vă iubiți?". Și ei s-au privit și apoi au venit la mine, cu lacrimi în ochi: "Încă ne iubim!". Frumos!

De aceea aș vrea să vă las două reflecții scurte: prima se referă la cuplurile abia căsătorite. Aveți grijă de ele! Este important ca noii soți să poată experimenta o mistagogie nupțială, care să-i ajute să trăiască frumusețea sacramentului lor și o spiritualitate de cuplu. În primii ani de căsătorie, este necesar mai ales să se descopere credința în cadrul cuplului, a o degusta, a o gusta învățând să se roage împreună. Atâția se căsătoresc astăzi fără a ști ce are de-a face credința cu viața lor conjugală, probabil pentru că nimeni nu le-a mărturisit asta înainte de căsătorie. Vă invit să-i ajutați cu un parcurs "catecumenal" - să spunem așa - de redescoperire a credinței, atât personală, cât și de cuplu, pentru ca imediat să învețe să-i facă spațiu lui Isus și, cu el, să reușească să aibă grijă de căsătoria lor.

Munca voastră alături de preoți, în acest sens, este prețioasă; puteți face mult în parohii și în comunități, deschizându-vă să primiți familiile mai tinere. Trebuie să repornim de la noile generații pentru a fecunda Biserica: a genera atâtea mici Biserici familiale în care se trăiește un stil de viață creștin, unde se simt familiali cu Isus, unde se învață să se asculte cel care se află alături așa cum ne ascultă Isus. Voi puteți fi ca flăcări mici care aprind la credință alte flăcări mici, mai ales în rândul cuplurilor mai tinere: nu lăsați ca să acumuleze suferințe și răni în singurătatea caselor lor. Ajutați-le să descopere oxigenul credinței cu delicatețe, cu răbdare și încredere în acțiunea Duhului Sfânt.

A doua reflecție este despre importanța coresponsabilității între soți și preoți în cadrul mișcării voastre. Ați înțeles și trăiți concret complementaritatea celor două vocații: vă încurajez s-o duceți în parohii, așa încât laici și preoți să-i descopere bogăția și necesitatea. Asta ajută la depășirea acelui clericalism care face mai puțin rodnică Biserica - fiți atenți cu clericalismul! -; și asta îi va ajuta și pe soți să descopere că ei, cu căsătoria, sunt chemați la o misiune. De fapt, și ei au darul și responsabilitatea de a construi, împreună cu slujitorii hirotoniți, comunitatea eclezială.

Fără comunități creștine, familiile se simt singure și singurătatea face mult rău! Cu carisma voastră, puteți să vă faceți ajutători atenți față de cel care are nevoie, de cel care este singur, de cel care are probleme în familie și nu știe cu cine să vorbească despre ele, pentru că se rușinează sau a pierdut speranța. În diecezele voastre, puteți face ca familiile să înțeleagă importanța de a se ajuta reciproc și de a face rețea; a construi comunități unde Cristos să poată "locui" în case și în relațiile familiale.

Iubiți frați și surori, în iulie veți avea Adunarea voastră internațională la Torino. În mijlocul drumului sinodal pe care-l trăim, să fie și pentru voi un timp de ascultare a Duhului și o proiectare rodnică pentru împărăția lui Dumnezeu.

Încredințăm misiunea voastră și toate familiile voastre Fecioarei Maria, ca să vă ocrotească, să vă păzească trainici în Cristos și să vă facă mereu martori ai iubirii sale. În acest an dedicat rugăciunii, să puteți face să se descopere și să se redescopere gustul de a se ruga, de a se ruga împreună acasă, cu simplitate și în viața zilnică. De această dată nu voi spune nimic despre soacre, pentru că sunt aici! Vă binecuvântez din inimă. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat